Το σχολείο αποτελεί μικρογραφία της κοινωνίας στην οποία εντάσσεται. Αλληλεπιδρά με τους κοινωνικούς και τοπικούς φορείς και από την επικοινωνία αυτή, ανοίγουν παράθυρα μάθησης, κοινωνικοποίησης, καλλιέργειας της ενεργού πολιτειότητας, της ενσυναίσθησης και της αισιοδοξίας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την αγαστή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Με αυτό τον τρόπο, οι εκπαιδευτικοί προσφέρουν στους μαθητές νέα ερεθίσματα, που συνδέονται με την καθημερινότητά τους. Μέσα από τη συνεργασία με την κοινότητα, τα παιδιά δημιουργούν την ταυτότητά τους ως πολίτες, καλλιεργώντας την κοινωνική προσφορά τους και την ενεργό πολιτειότητα. Στο πλαίσιο των παραπάνω, το σχολείο μας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο γυναικών Μασάρων «Οι Μασαρενές», υλοποίησε μια διαθεματική δραση.

 

 

 Η δράση πραγματοποιήθηκε στη Γ΄ τάξη και εντάσσεται στην ενότητα του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος με τίτλο «Πολιτισμός» και στο πλαίσιο της δεύτερης ενότητας των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων που τιτλοφορείται ως «Φροντίζω το Περιβάλλον». Στην εν λόγω τάξη αφορά στο θέμα της «Παγκόσμιας & Τοπικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς». 

Ποιος είναι ο Σύλλογος Γυναικών Μασάρων «Οι Μασαρενές»;

Ο Σύλλογος γυναικών ιδρύθηκε το 2015 και είχε στόχο την αναγνώριση της γυναίκας ως σημαντικού κοινωνικού παράγοντα της ζωής του τόπου. Βασικοί σκοποί του είναι η καλλιέργεια και η διάδοση της ιδέας της αλληλοβοήθειας, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας, της ισότητας, της δημοκρατίας και της προόδου.

            Το σχολείο μας επισκέφθηκαν τρία μέλη του Συλλόγου και βοήθησαν τα παιδιά να φτιάξουν «Λαζαράκια» λόγω των ημερών. Ήρθαν οι κυρίες: Θεανώ Παπαγεωργίου, Σταματία Κουρζάκη και Ευαγγελία Αβδελή. Ως θεματοφύλακες των παραδόσεων και των εθίμων έφεραν μια τοπική παραδοσιακή και νηστίσιμη συνταγή και την παρασκεύασαν στην τάξη με τη σημαντικότατη αρωγή των παιδιών. Στη συνέχεια τα «Λαζαράκια» ψήθηκαν στον φούρνο του χωριού μας, στον Φούρνο των Μασάρων («Άρτος και Παράδοση») και τα γεύτηκαν με χαρά κι ενθουσιασμό οι μαθητές μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά!

 

 

Έτοιμο το "Λαζαράκι" μας!

 

 

 

Ακολούθως, η κυρία Ευαγγελία εξιστόρησε στα παιδιά την ιστορία του χωριού, τους ανέλυσε τα πασχαλινά μας έθιμα και τη σημασία τους. 

 

 

Ο Σύλλογος Γυναικών στέκεται στο πλευρό του σχολείου μας, καθώς έχουμε συνεργαστεί και κατά το παρελθόν, όταν τα μέλη του έφτιαξαν «μαρτάκια» για όλους τους μαθητές μας. 

 

 

 

            Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Γυναικών Μασάρων «Οι Μασαρενές»!